Archief

Boetes tot 14 mln euro voor paprikacoöperaties

Twee coöperaties van paprikatelers, beide onderdeel van de koepel FresQ, moeten in totaal 14 miljoen euro aan boetes betalen wegens prijsafspraken. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dinsdagochtend bekendgemaakt.

De coöperaties en een groenteveiling hebben volgens de NMa tussen mei 2006 en februari 2009 een prijskartel gevormd. Het gaat om de coöperaties UWG en Rainbow, die elk voor 7 miljoen euro zijn aangeslagen, en veiling ZON. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 30 tot 40 procent van de Nederlandse productie aan paprika's.

Via het kartel trachtten de ondernemingen de inkoopprijs van paprika's voor afnemers hoog te houden, aldus de NMa. Daarnaast spraken zij af om minimumprijzen te hanteren, om elkaars klanten te 'respecteren' en om de paprikaprijzen op de groenteveiling van ZON te manipuleren. Afzetorganisatie ZON ontloopt een boete, omdat deze onderneming het kartel aan de NMa heeft gemeld voordat een onderzoek was gestart.

FresQ gaat in beroep tegen de uitspraak. De afzetcoöperatie zegt zich niet in het NMa-rapport te herkennen. Directeur Jan de Boer zegt: "Wij respecteren de taken van de NMa, maar naar ons inzien trekt de NMa in deze kwestie echter de verkeerde conclusies. Daarom leggen we de zaak voor aan de rechter."

Categorieen:
Algemeen