Archief

Openbaar onderwijs Westland bezuinigt op personeel

Het openbaar onderwijs in Westland komt dit jaar 133.553 euro te kort. Dat blijkt uit de begroting over 2012, die aan de gemeente is aangeboden. Het bestuur denkt het tekort te kunnen wegwerken door een bezuiniging op personeel. Daarbij vallen geen ontslagen, de bezuiniging wordt gerealiseerd via natuurlijk verloop.

De gemeente heeft tegenwoordig alleen een toezichthoudende taak bij het openbaar onderwijs. Er worden geen gemeentelijke middelen ingezet. Wel moet de gemeente de begroting goedkeuren. De gemeenteraad wordt door het college voorgesteld die goedkeuring te geven.

Een schoolbestuur ontvangt jaarlijks van het Rijk een budget (lump sum) voor de exploitatie van de scholen. Het budget is grofweg voor 20 procent bedoeld voor materiƫle zaken en voor 80 procent voor personele bekostiging. In het Westlandse openbaar onderwijs is die verdeling momenteel 17 versus 83 procent.

Het bestuur vindt dat er niet verder bezuinigd kan worden op materiƫle zaken. De reductie van de personeelskosten kan volgens het bestuur via natuurlijk verloop bereikt worden. Gebleken is dat zes personeelsleden met pensioen gaan in de periode 1 januari 2012 tot 1 augustus 2013. Voor het komende schooljaar zal per school gekeken worden naar de bezetting van de groepen leerlingen en de daarbij behorende noodzakelijke formatie.

Categorieen:
Westland Algemeen