Archief

Motie voor behoud Hoekse bibliotheek

De fractie van Hoekse Zaken in de deelraad van Hoek van Holland zal binnenkort een motie indienen die gericht is op het behoud van een volwaardige bibliotheek in het dorp. "Gezien het algehele Hoekse belang rekenen wij hierbij op de steun van alle andere fracties, dit ongeacht het standpunt dat hun partijgenoten in de Rotterdamse gemeenteraad hebben ingenomen", aldus Hoekse Zaken.

Volgens het bezuinigingsplan van de Rotterdamse wethouder Laan zal de Hoekse bibliotheek per 2014 worden omgezet in een kleine, onbemande vestiging met een zeer beperkte fysieke voorraad. Als compensatie krijgen de basisscholen een eigen 'bibliotheekvoorziening'.

Uit de nadere invulling blijkt echter volgens Hoekse Zaken, dat de basisscholen, dus ook die in Hoek van Holland, zelf een deel moeten betalen van de kosten voor deze bibliotheekvoorziening. Ook moet er leerkrachtcapaciteit van de school worden ingezet. De fractie bestempelt dit als een 'sigaar uit eigen doos'.

Daarom wordt opnieuw een pleidooi gehouden voor het al eerder ingediende voorstel van de Hoekse portefeuillehouder Klaas de Koning voor het behoud van een volwaardige, iets kleinere bibliotheekvestiging in Hoek van Holland met een professionele bezetting (ondersteund door vrijwilligers) en met ruimere openingstijden dan nu het geval is. Dit alles zou een kostenbesparing van circa 30 tot 35% opleveren.