Archief

Maassluise achttiende-eeuwse documenten opgedoken

In het Vlaardingse Stadsarchief, waar ook de belangrijkste archieven van Maassluis worden beheerd, zijn facturen en kwitanties uit de periode 1741-1745 opgedoken, afkomstig van de kerkmeesters van Maassluis. Zij waren verantwoordelijk voor de materiƫle zaken van de Groote Kerk en de inmiddels verdwenen Kleine Kerk aan de Hoogstraat.

Zo blijkt uit een factuur dat op 11 januari 1742 acht gulden, zeven stuivers en acht penningen betaald zijn aan de weduwe van Jan de Jong, voor de werkzaamheden die hij op 8 mei 1741 in de Groote Kerk had verricht. Hij had daarvoor 'de glasen (=ramen) van binnen aangestreken en verder in de kaamer (=consistorie) en in de karck (=kerk) gerepereert'. De opperman en een knecht waren er twee dagen aan bezig geweest, er was een 'sak kalk en handerhalf viereling tras' (=cement) doorheen gegaan en 'voor den drank' werd 13 stuivers in rekening gebracht.

De vijf bundels waarin de facturen en kwitanties zijn gebonden, zijn vanuit Deventer verstuurd naar het stadsarchief. De afzender vermeldde daarbij, dat hij deze stapel twaalf jaar geleden bij het oud papier had gevonden en sindsdien bewaard had. Nu hij aan het opruimen was, kwam hij de oude papieren weer tegen.

De stadsarchivaris onderzoekt nog wie in het verleden de eigenaren of bewoners van het pand in Deventer zijn geweest. Wellicht is een van de kerkmeesters van Maassluis ooit naar het oosten van het land verhuisd.

Categorieen:
Maassluis Algemeen