Archief

Gemeenten grijpen in bij Avalex

De zes gemeenten die samen het afvalinzamelingsbedrijf Avalex exploiteren, waaronder Midden-Delfland, grijpen in om Avalex financieel weer op de rails te brengen. De gemeenten beraden zich op maatregelen, onder meer in de personele sfeer. Hoe slecht Avalax ervoor staat, is nog niet helemaal duidelijk.

Avalex was tot en met 2009 een winstgevend bedrijf. Dat leidde tot het terugstorten van een winstuitkering aan gemeenten van 832.000 euro in 2010. Er waren geen signalen dat hierin een kentering zou komen. Integendeel: er waren vooruitzichten dat Avalex door een nieuwe aanbesteding het afval goedkoper zou gaan verwerken.

In juni 2011 bleken de voorlopige cijfers over het jaar 2010 in negatieve zin af te wijken van het jaarresultaat over voorgaande jaren. Bovendien was er voortdurende onduidelijkheid in de informatieverstrekking en bleef de conceptjaarrekening over het jaar 2010 uit. De gemeenten wilden weten hoe dat kwam en hebben eind 2011 een (externe) accountant gevraagd een onderzoek te doen naar het financieel beheer binnen Avalex. De definitieve jaarrekening 2010 van Avalex is nog niet beschikbaar. Naar verwachting moet daarop tot in juni worden gewacht.

Dat de financiële informatievoorziening onbetrouwbaar is geworden, wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de invoering van een nieuw automatiseringssysteem. Daarnaast is geconstateerd dat er geen eenduidige definitie van boekhoudkundige termen en verrekenmethoden werd gebruikt.

Avalex regelt de afvalinzameling en vuilverwerking voor de gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar.