Archief

Inspectie van dijken vanuit de lucht

Een helikopter van het Hoogheemraadschap van Delfland en onderzoeksinstituut TNO vliegt zaterdag over de dijken van Midden-Delfland. Het doel hiervan is om een nieuwe techniek voor dijkinspecties vanuit de lucht uit te testen.

De helikopter maakt met een gewone- en een infraroodcamera beelden van droogtegevoelige dijken. Na afloop worden deze verwerkt tot twee- en driedimensionale beelden van de dijk. Hierop zal gekeken worden of veranderingen op of in de dijk te herkennen zijn.

De resultaten van deze helikoptervlucht zullen worden vergeleken met de 'normale' inspectie, die dijkinspecteurs afgelopen week hebben gedaan. Zo kan worden bepaald of de luchtbeelden een aanvulling kunnen zijn op de reguliere inspecties. De uitkomst van de proef is naar verwachting eind mei bekend.

Vorig jaar deed het hoogheemraadschap ook al een proef met luchtbeelden. Het maakte destijds een proefvlucht met een vliegtuig van Defensie. De gegevens van deze vlucht waren echter niet nauwkeurig genoeg. Scheuren in dijken waren nauwelijks waarneembaar.