Archief

Rietdekken gemeentehuis Midden-Delfland gaat door

Ondanks bezwaren vanuit politiek en samenleving wordt er in Schipluiden doorgegaan met het bedekken van het nieuwe gemeentehuis met Chinees riet. Hoewel het de bedoeling was om onbehandeld riet uit de buurt van Midden-Delfland te gebruiken, constateerde een Delfts rietdekkersbedrijf vorige week dat er Chinees riet werd gebruikt. Het bedrijf lichtte de raadsfractie van Mijn Partij in, die op haar beurt schriftelijke vragen bij het college van B en W indiende.

Het riet wordt via een vijf weken durende boottocht in containers naar Rotterdam gestuurd. Ondanks de transportkosten is dit goedkoper dan Nederlands riet. Ook zou het riet chemisch behandeld zijn tegen ongedierte.

Volgens rietdekkersbedrijf Voogt groeit in natuurgebied de Vlietlanden prachtig riet, dat door vrijwilligers wordt gesneden en verkocht als dakbedekkingsriet. Door dit riet te gebruiken kan het gebied beter in stand worden gehouden.

Volgens de gemeente had de uiteindelijke keus voor het Chinese riet onder meer te maken met de toepasbaarheid van dit riet op een gebogen dakvlak en de mate waarin het riet in groten getale voorradig was.