Archief

Wellicht Glazen Hart voor Glazen Stad

Er is een nieuwe optie bekendgemaakt voor de bouw van een nieuw gemeentehuis voor de gemeente Westland. Dit keer komt het plan van het bureau Wubben Chan Architecten en Helm & Heus Vastgoedconsultancy. De initiatiefnemers doen een voorstel om een energieneutraal, voornamelijk glazen gemeentehuis te bouwen op een nader te bepalen locatie.

Het ontwerp omvat verschillende bouwdelen, die worden verbonden door een glazen atrium. Een van de onderscheidende kenmerken van het ontwerp is, dat het energieneutraal is. Dat wordt bereikt door onder meer het realiseren van zonnepanelen, koude- en warmteopslag, een grijswatercircuit, natuurlijke ventilatie en mosdaken. Bij aansluiting op het warmtenet van de nieuwbouwwijk Hoogeland, zou het gebouw zelfs energie kunnen opwekken.

Volgens de architect is het plan niet locatiegebonden. Daardoor zouden zowel de voormalige ISW-locatie aan de Tiendweg als het gebied rond de Verdilaan in Naaldwijk in aanmerking komen. Deze laatste locatie bleek begin maart favoriet te zijn bij de meerderheid van de gemeenteraad, al werd ook toen al de ISW-locatie niet uitgesloten.

Al eerder heeft het bureau HET Architecten uit Naaldwijk een idee ingediend. Dat omvatte een stadskantoor voor de ambtenaren door middel van een transformatie van het voormalige Rabobankgebouw aan de Verdilaan.