Archief

Onderzoek naar ontgassen binnenvaart

Toezichthouders op de binnenvaart onderzoeken sinds woensdag in Rijnmond de problematiek rondom het ontgassen van schepen. Het onderzoek omvat alleen binnenvaartschepen. Zeeschepen worden in dit onderzoek niet meegenomen.

Bij het ontgassen lozen schepen een schadelijke stof, die overblijft wanneer bijvoorbeeld een tanker zijn lading heeft overgepompt. Deze schadelijke stoffen zorgen herhaaldelijk voor onder meer benzeenpieken die worden gemeten rond de Waterweg.

Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat ontgassen een actueel onderwerp is in de lokale politiek. "Hoewel internationale regelgeving ontgassen op de rivier verbiedt als dit plaatsvindt in de buurt van woonkernen, roept deze regelgeving de nodige vragen op", aldus een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam.

Bij het onderzoek zijn milieudienst DCMR, de politie (zowel de KLPD als de Zeehavenpolitie), Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, de Douane en Havenbedrijf Rotterdam betrokken. De verwachting is dat het onderzoek eind dit jaar is afgerond.

Categorieen:
Algemeen