Archief

Kerk Kampschoërstraat mag niet tegen de grond

De kerk aan de Kampschoërstraat in Monster mag niet worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Het gebedshuis heeft monumentale waarde. Dat heeft de Raad van State woensdag uitgesproken in het hoger beroep dat was ingesteld door het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente in Monster en het college van B en W van de gemeente Westland.

Het Cuypersgenootschap, een vereniging tot behoud van negentiende- en twintigste-eeuws cultuurgoed in Nederland, was vorig jaar door de rechtbank in Den Haag in het gelijk gesteld. Het kerkbestuur had betoogd, dat het Cuypersgenootschap geen rechtstreeks belang bij behoud van de kerk heeft. Dit betoog werd ook door de Raad van State verworpen.

Dat het kerkbestuur niet voldoende geld heeft om de renovatie te bekostigen, is ook geen steekhoudend argument, want indien het gebouw als monument wordt aangewezen, kan er aanspraak worden gemaakt op financiële tegemoetkomingen.

Het is nu aan de gemeente Westland om het op een of andere manier eens te worden met de Protestantse Gemeente in Monster.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen