Archief

Camera's blijven in Wateringen

In het centrum van Wateringen is niet langer sprake van verstoring van de openbare orde of leefbaarheidsovertredingen. Daarom is er eigenlijk geen juridische basis meer om door te gaan met het cameratoezicht. Maar omdat het gevoel van veiligheid een belangrijk bij-effect is van de camera's, moeten die blijven hangen. Wel moet bekeken worden of de Wateringse ondernemers een rol kunnen spelen bij het cameratoezicht.

Dit schrijft burgemeester Van der Tak van Westland aan de gemeenteraad naar aanleiding van het evaluatierapport over het cameratoezicht. De proef met de camera's in het centrum van Naaldwijk en Wateringen loopt formeel eind maart af. Volgens Van der Tak is er alle aanleiding om door te gaan, in ieder geval tot eind 2013. Voor de periode daarna is er nog geen geld gereserveerd.

Uit de evaluatie komt naar voren dat de maatregelen tegen de overlast in Naaldwijk nog onvoldoende effect hebben gehad. Daarom kan de proef uit juridisch oogpunt worden voortgezet. Omdat camera's wel bijdragen aan het tegengaan van overlast, weegt dat zwaarder dan de inbreuk op de privacy.

Overigens komt het beheer van het cameratoezicht dit jaar in handen van de politie. In de meerjarenbegroting van Westland is voor dit en volgend jaar 50.000 euro uitgetrokken. Volgens het rapport kost het toezicht echter 12.000 euro meer. Daarvoor zal nog wel dekking moeten worden gevonden.