Archief

Van der Tak: stemming was niet rechtsongeldig

Burgemeester Van der Tak van gemeente Westland zegt dat tijdens het stemmen over een motie over het Centrum voor de Kunsten, geen rechtsongeldige besluiten zijn genomen. Dat blijkt uit een verklaring van de burgemeester, in reactie op kritiek van de LPF-Westland.

De kritiek had betrekking op een hoofdelijke stemming tijdens een raadsvergadering van 20 maart jl. Toen bleek Westland Verstandig-raadslid Corrie Stolk-Persoon onverklaard afwezig, terwijl Van der Tak de stemming liet doorgaan. De LPF-fractie meende dat de burgemeester daarmee de Gemeentewet zou hebben geschonden en diende daarom later een klacht in bij het presidium en de gemeenteraad,

Van der Tak zegt in de verklaring dat hij aan alle formele democratische eisen heeft voldaan. Volgens hem is elk raadslid zelf verantwoordelijk voor het uitbrengen van zijn of haar stem. Dwingend optreden kon hij niet, omdat dit volgens Van der Tak niet past in de Nederlandse democratische rechtsorde.

Wel mag de voorzitter van de raad een raadslid op haar of zijn verantwoordelijkheid aanspreken. Het is de gewoonte om dit niet in de openbaarheid, maar buiten de vergadering om te doen.

Categorieen:
Westland Algemeen