Archief

'Van der Tak had stemming moeten stoppen'

Tijdens de raadsvergadering van 20 maart jl. van de gemeente Westland had burgemeester Van der Tak anders moeten omgaan met het onaangekondigd ontbreken van een raadslid tijdens een zogeheten hoofdelijke stemming. Doordat hij gewoon verder liet stemmen, heeft Van der Tak artikel 32 van de Gemeentewet geschonden, zo luidt de klacht die LPF-Westland bij het presidium en de gemeenteraad heeft ingediend.

Het ging om de stemming over een motie die betrekking had op het voorstel om verder onderzoek te doen naar de instelling van een Centrum van de Kunsten. Bij het opnoemen van haar naam, bleek het Westland Verstandig-raadslid Corrie Stolk-Persoon onverklaard tijdelijk afwezig. Volgens LPF-Westland heeft de burgemeester, als voorzitter van de raadsvergadering, nagelaten met de verdere stemming te wachten totdat het betrokken raadslid weer terug op haar plaats zou zijn.

Een raadslid kan zich alleen aan hoofdelijke stemming onttrekken, indien het zich beroept op belangenverstrengeling en dit voorafgaand aan de stemming aangeeft en vervolgens gewoon in de raadszaal aanwezig blijft. In dit geval was ruim van tevoren door LPF-Westland raadslid Ben van der Stee namens de indienende fracties om hoofdelijke stemming gevraagd.

Nadat het noemen van de naam van mevrouw Stolk onbeantwoord bleef, meldde de griffier aan voorzitter van der Tak, dat er aan hem geen afwezigheid of vertrek was gemeld. "De voorzitter is daarna doorgegaan met de stemming", is het verwijt van de LPF.

Categorieen:
Westland Algemeen