Archief

'Geen duur VNG-congres op kosten gemeenschap'

In Westland en Midden-Delfland gaan stemmen op om niet op kosten van de gemeenschap deel te nemen aan het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag op 5 en 6 juni. Er is veel commotie over het congres, omdat het drie miljoen euro aan gemeenschapsgeld kost.

De raadsfractie van LPF Westland pleit ervoor om bestuurders en raadsleden zelf te laten betalen. Volgens de fractie kunnen de kosten voor de gemeente oplopen tot bijna 38.000 euro. Daar zijn hotelkosten niet bij inbegrepen.

LPF Westland vindt het feest een erg kostbare aangelegenheid in financieel moeilijke tijden. De fractie wil weten wie van de gemeente aan het congres deelneemt en of deze personen de gemaakte kosten niet declareren, maar uit eigen zak betalen.

De PvdA Midden-Delfland laat in een brief aan het college weten grote moeite te hebben met "de exorbitante kosten van dit feest". De fractie noemt dit onverantwoord in een tijd waarin de begroting sluitend gemaakt is met harde ingrepen in onder andere sociale voorzieningen en subsidieverlaging, waarin Midden-Delfland afziet van een nieuwjaarsreceptie voor eigen inwoners en aankijkt tegen nog meer bezuinigingsmaatregelen .

De fractie roept het college op om bij de VNG een scherp protest te laten horen en wil dat burgemeester, wethouders en raadsleden afzien van deelname op kosten van de gemeente.

Op het VNG-congres maken meerdere bekende namen hun opwachting. Zo leiden Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek een discussie en komen ook onder meer Johan Cruijff, Freek de Jonge en The Golden Earring opdagen.