Archief

Parkeerplaatsen voor gehandicapten voldoen aan richtlijnen

Bij vrijwel alle openbare gebouwen en voorzieningen in Westland is een parkeerplaats voor gehandicapten aanwezig die aan de richtlijnen voldoet. Dat concludeert het Platform Gehandicapten Westland (PGW) naar aanleiding van een onderzoek dat zij in het najaar van 2011 deed.

Het PGW bracht van meer dan 200 GehandicaptenParkeerplaatsen Algemeen (GPA's) in de gemeente een aantal belangrijke zaken in kaart. Onder andere of de ligging ervan zich op minder dan 50 meter van de hoofdingang bevindt en of aan één kant een vrije ruimte van anderhalve meter is. Als dat laatste niet het geval is, wordt het in- en uitstappen onmogelijk voor iemand met een beperking die gebruik maakt van een hulpmiddel als stok, rollator of rolstoel.

Hoewel de meeste parkeervoorzieningen aan de richtlijnen voldoen, zijn er ook plaatsen waar de gemeente volgens het Platform actie moet ondernemen. De GPA's bij de rooms-katholieke kerk in de Dijkstraat in Honselersdijk, in de Kerkstraat in Kwintsheul en de Herenstraat in Wateringen zouden beter verplaatst of weggehaald kunnen worden. Die bevinden zich op een gevaarlijke plaats langs de openbare weg.

Ook zijn er op sommige plaatsen parkeervoorzieningen voor gehandicapten, waarvan de functie onduidelijk is. Die zijn bijvoorbeeld op de Tuindersweg in Maasdijk, de Eikenlaan in Naaldwijk en de Wiek en Veenbes in Wateringen.

In Naaldwijk is er bij Hockeyvereniging Westland, de Gamma, verzorgingshuis Hof van Heden en de apotheek aan de 's-Gravenzandseweg nog geen GPA. Het platform maakt zich er sterk voor dat die er wel komen.

Het PGW heeft de resultaten van het onderzoek aangeboden aan wethouder Bram Meijer. Met hem is afgesproken dat op basis van het rapport actie wordt ondernomen waar nodig.