Archief

Nee van minister tegen tunnelalternatief

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is niet van plan om het alternatief voor de Blankenburgtunnel van de Wateringse ingenieur Bandringa te betrekken in de verdere uitwerking van de oeververbinding. Een lange boortunnel is volgens haar niet realiseerbaar, kost te veel en zal de bouw ernstig vertragen.

Dit heeft de minister de Tweede Kamer laten weten. Bandringa wilde met zijn voorstel een duurzame oplossing aanbieden, waarmee het groengebied tussen Vlaardingen en Maassluis wordt ontzien. Hij heeft hierover in januari een gesprek gehad op het ministerie en vorige maand zijn voorstel aangepast aan de kritiek die erop was gegeven.

Desondanks wijst de minister het plan af. De voorgestelde geboorde tunnel ligt dieper dan een zinktunnel. Dat zou betekenen dat de helling bij de aansluiting op de A15 te steil zou worden voor vrachtverkeer. En als die hellingshoek verkleind wordt, heeft dat gevolgen voor de daar gevestigde industrie hetgeen realisatie kostbaar en langdurig zou maken.

Ook de aansluiting op de A20 geeft volgens de minister de nodige knelpunten, zoals een te hoge tunnelingang. Volgens de minister is het ontwerp van Bandringa niet realiseerbaar binnen de eisen van waterveiligheid en verkeersveiligheid.