Archief

Aardwarmteproject weer op koers

Het aardwarmteproject Green Well in Honselersdijk zit weer redelijk op schema. Twee weken geleden konden de buizen niet verder de grond worden ingebracht dan 2.500 meter. Doordat die buizen waren vastgelopen, moest een zogeheten by-pass worden geboord.

Die omweg-operatie is woensdag voltooid, omdat de vereiste diepte van 3.250 meter was bereikt. Als nu de buizen succesvol kunnen worden ingebracht, kan begin volgende week een proef met het oppompen van warm water worden uitgevoerd.

Overigens maken steeds meer Westlandse bedrijven plannen om te boren naar aardwarmte. Afgelopen maand zijn er zeker vier nieuwe vergunningaanvragen ingediend.

Een van die aanvragen is van Flora Holland, waarvan al bekend was dat er plannen waren. Andere bedrijven die de mogelijkheden onderzoeken, zijn de firma Zuidgeest en Zonen uit Maasdijk en Honselersdijk en kwekerij Harting-Vollebregt uit De Lier.

Waar Harting-Vollebregt nog in de oriënterende fase zegt te zijn, zijn de plannen bij Zuidgeest en Zonen al concreter. Dit bedrijf verdiept zich sinds 2008 al in het onderwerp, maar zegt dat de ontwikkeling van het project door ondersteuning van de overheid in een stroomversnelling is gekomen. Het bedrijf zegt de ervaringen van Green Well Westland op de voet te volgen en hoopt dat het project eind 2013 gerealiseerd is.