Archief

25 miljoen voor huisvesting scholen

De gemeente Westland wil de komende 8 jaar ruim 25 miljoen euro uitgeven aan renovatie en nieuwbouw van scholen. Dat blijkt uit het Masterplan Onderwijshuisvesting dat op 5 maart aan de orde komt in de raadscommissie Maatschappelijke Omgeving.

In het rapport worden plannen gemaakt voor de periodes 2012-2015 en 2016-2019. In die eerste periode wordt bijna 14 miljoen uitgetrokken voor nieuwbouw van de Eben Haëzerschool uit 's-Gravenzande en het Kompas, de Aloysiusschool en de Immanuelschool uit Monster en en voor renovatie van de Kameleon locatie Heenweg. Een deel van dat bedrag is ook bestemd voor onderhoud, asbestsanering en verbetering van het binnenklimaat.

In 2016-2019 is gerekend op nieuwbouw van de Ichthusschool uit Monster, Pius X in Wateringen en op uitbreiding van de Montessorischool en de Willemsschool in Monster. Ook zal in die periode een nieuwe school in de nieuwbouwwijk Het Nieuwe Water in 's-Gravenzande gebouwd worden. Hiervoor en voor het noodzakelijke onderhoud wordt ruim 11 miljoen uitgetrokken.

De gemeente constateert dat er sprake is van een overschot van 36 lokalen, terwijl er bij een aantal andere scholen juist een grote behoefte aan meer ruimte is. Bij ruimtegebrek mogen scholen echter voortaan geen verzoek tot uitbreiding indienen, als er op twee kilometer afstand een school is die dat kan compenseren.

De overcapaciteit verschilt overigens per kern. Over het algemeen is er in De Lier, Monster, Honselersdijk, Poeldijk, Wateringen en Kwintsheul ruimte over, terwijl er in Naaldwijk juist een flink tekort aan lokalen is.