Archief

Bron benzeenpiek blijft onbekend

De milieudienst DCMR heeft de bron van de benzeenpiek die afgelopen zondag in Maassluis is gemeten, niet kunnen achterhalen. Dit heeft de dienst donderdag laten weten. Wel werd al eerder duidelijk, dat de wind die dag uit de richting van Coldenhove kwam, maar dat het tankstation aldaar werd uitgesloten als bron.



De benzeenpiek in Maassluis oversteeg meer dan vijf maal de grenswaarde. Volgens de milieudienst is het echter wel zo, dat zelfs inclusief deze pieken, de gemeten benzeenconcentraties in het Rijnmondgebied onder de maximale wettelijke grens blijven.

Benzeen is een stof die zich ophoopt in het lichaam. Dit betekent dat het op de langere termijn kan leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. In het uiterste geval zelfs tot leukemie.

Volgens Mark Lensselink, fractievoorzitter van VVD Hoek van Holland, zijn de hoge concentraties benzeen die herhaaldelijk rond de Waterweg worden gemeten, een langer lopend probleem. Hij heeft met meerdere deskundigen gesproken. Zij zijn volgens hem van mening dat ontgassende schepen de boosdoeners zijn.

Bij het ontgassen laten schepen het overtollige gas, wat overblijft na het overslaan van chemicaliƫn, ontsnappen in de lucht. Dit ontgassen is verboden, maar wordt door de Rotterdamse haven op bepaalde locaties gedoogd.