Archief

Gewasbescherming duurzamer

Door de inspanningen van telers, fabrikanten en distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen, drinkwaterbedrijven en overheden is de gewasbescherming in Nederland sinds 1998 veiliger geworden. In het voedsel worden minder resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen en de kwaliteit van het oppervlaktewater is verbeterd. Ondanks deze verbeteringen zijn nog niet alle beleidsdoelen gehaald.

Dat blijkt uit een evaluatie van de nota 'Duurzame gewasbescherming', die is uitgevoerd door het Planbureau voor de Leefomgeving en is gepresenteerd aan de staatssecretarissen Bleker en Atsma. De nieuwe inspanningen zulllen gericht zijn op verder verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit, drinkwaterbronnen en arbeidsveiligheid. De bewindslieden gaan hiervoor aanvullend beleid formuleren.

In juni a.s. zullen Bleker en Atsma een tweede nota Duurzame gewasbescherming aanbieden aan de Tweede Kamer. Een onderdeel hiervan is een nationaal actieplan. Alle lidstaten van de Europese Unie stellen zo'n actieplan op ten behoeve van duurzame gewasbescherming.

Categorieen:
Algemeen