Archief

Twee nieuwe plannen gemeentehuis

In de raadzaal van de gemeente Westland zijn dinsdagavond twee plannen voor een nieuw gemeentehuis gepresenteerd. Er is nog een derde plan onderweg, dat de raadsleden schriftelijk zullen ontvangen. Een en ander kwam aan de orde in de Commissie Bestuur, die na een twee uur durend openbaar gedeelte de vergadering in beslotenheid voortzette.

Het was de bekende horecaman Frank Heijneman, die van het spreekrecht voor burgers gebruik maakte om op joviale wijze "een pandje aan de Galgeweg, vlakbij politiebureau Westland" naar voren te schuiven. "Wie weet, kunnen jullie er wat mee op deze oppervlakte van 2,3 hectare. Het is een waanzinnig mooi spulletje", aldus Heijneman namens Schornagel Beheer.

Vervolgens werd een presentatie gegeven door het Naaldwijkse architectenbureau HET van een al eerder in de publiciteit gekomen idee om het voormalige Rabobankgebouw aan de Verdilaan in Naaldwijk te transformeren tot een stadskantoor voor de huisvesting van de ambtenaren. Er werd overigens ook een variant inclusief raadzaal gepresenteerd.

Daarna werd, onder de noemer 'Westlands DNA', een multimediale presentatie gegeven door twee projectontwikkelaars, die zich gesteund weten door diverse Westlandse bouwbedrijven en dito geldschieters. Zij willen een nieuw gemeentehuis bouwen op een locatie oostelijk tegenover de Naaldwijkse Woonboulevard.

Het plan is om daar een vrij langgerekt gemeentehuis te bouwen en dat eerst 25 jaar te verhuren aan de gemeente. Het ontwerp is afgeleid van het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland. De burgemeester van die gemeente, de voormalige Westlandse wethouder Ewald van Vliet, fungeerde in filmpjes als ambassadeur van dit plan "van, voor en door Westlanders".