Archief

Meer spijbelende Westlandse leerlingen

Het aantal leerplichtige Westlandse leerlingen dat spijbelde of te laat kwam, is in het schooljaar 2010-2011 toegenomen. Er waren 416 meldingen tegen 366 in het schooljaar 2009-2010. Dit blijkt uit het jongste jaarverslag van de gemeente over de leerplicht.

De stijging deed zich vooral voor in het middelbaar beroepsonderwijs. Daar verdrievoudigde bijna het aantal behandelde spijbeldossiers. Het spijbelen in het voortgezet onderwijs daalde fors, het primair onderwijs kende iets meer spijbelaars. Aan langdurig spijbelen lijken vooral (psychische) gedragsproblemen ten grondslag te liggen.

Tegen 27 leerlingen en/of hun ouders is in het vorige schooljaar proces-verbaal opgemaakt wegens verzuim. Het Openbaar Ministerie bepaalt dan of de zaken vervolgd worden. Nog eens 27 leerlingen zijn doorverwezen naar Bureau Halt. Dat laatste wordt gedaan bij een 'klein' vergrijp. Daaronder wordt maximaal 12 keer te laat komen of 28 uur spijbelen verstaan.

Overigens gaat het wel de goede kant op met het zogenaamde luxe verzuim (zonder toestemming buiten de schoolvakantie vrij nemen) en het absoluut verzuim (kind staat niet ingeschreven bij een school). In beide categorieën halveerde het aantal overtreders naar respectievelijk 37 en 14.

Categorieen:
Westland Algemeen