Archief

CO2-uitstoot tuinbouw jaarlijks 3% omlaag

De CO2-uitstoot van de glastuinbouw daalt in de periode 2013 tot en met 2020 met ruim 20% tot 6,2 Megaton per jaar. Dat staat in een nieuwe afspraak tussen organisaties uit de bedrijfstak en drie ministeries. Voor individuele tuinders is de taakstelling een jaarlijkse vermindering van circa 3%. Slagen ze er in hun individuele emissie verder te verminderen, dan krijgen ze die extra reductie financieel beloond.

Te hoge CO2-uitstoot wordt onderling verrekend tussen bedrijven. Wanneer de CO2-uitstoot van alle bedrijven samen hoger is dan de jaarlijkse sectorale limiet, dan betalen ondernemers voor de overschrijding aan de overheid.

De glastuinbouw nam het initiatief om het CO2-sectorsysteem samen met de overheid uit te werken. De ondernemer kan zelf kiezen om te investeren in CO2-reductie of om te betalen voor een te hoge CO2-emissie. De sector vindt CO2-emissiereductie noodzakelijk voor het behoud en de versterking van de concurrentiepositie van de glastuinbouwsector en als weerwoord tegen hoge energieprijzen.

Categorieen:
Algemeen