Archief

LEO 2.0: Geen grond aankopen voor gemeentehuis

De Westlandse raadsfractie LEO 2.0 wil niet dat de gemeente grond aankoopt voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Niet alleen gaat dat ten koste van duurzame tuinbouwgrond, maar ook verslechtert daarmee de schuldenpositie van Westland.

De fractie komt met dit standpunt, nadat de gemeente donderdag het dossier over een nieuw te bouwen gemeentehuis voor het grootste deel openbaar maakte. Een van de stukken betreft een onderzoek naar mogelijke locaties. Daaruit kwam naar voren dat de Rolpaal en de hoek Bosweg/Grote Woerdlaan geschikt en het goedkoopst zijn. Op beide locaties staan nu kassen.

Volgens LEO 2.0 heeft Westland de laatste jaren te veel grond aangekocht, bijvoorbeeld in de Westlandse Zoom, waardoor Westland nu op de 333ste plaats (van de 415 gemeenten) staat wat betreft schuldenpositie in gemeenteland. In 2008 was dat nog plaats 138.

De fractie wil de 36 miljoen euro die voor de bouw is gereserveerd terugstorten in de algemene middelen. "Hiermee kunnen beter investeringen gedaan worden die daadwerkelijk bijdragen aan de Westlandse economie, zoals betere bereikbaarheid met de Oostelijke Randweg in De Lier, ontsluiting van Teylingen in 's-Gravenzande en broodnodige investeringen zoals in scholenbouw."

LEO 2.0 wil alleen broodnodige verbouwingen toestaan aan bestaande gemeentekantoren, het aangekochte Rabopand in Naaldwijk als werkplek voor ambtenaren gebruiken en vrijkomende panden een woonbestemming geven.