Archief

Lof voor Westlands aanbestedingsbeleid

Brancheorganisatie Bouwend Nederland heeft zich woensdag in lovende bewoordingen uitgelaten over het nieuwe aanbestedingbeleid van de gemeente Westland. Daar zouden tal van andere gemeenten een voorbeeld aan kunnen nemen, aldus de organisatie.

Dinsdagavond besloot de gemeenteraad om alle werken onder de Europese grens van 5 miljoen euro onderhands aan te besteden. "Dit is ongekend in de praktijk van 'gemeenteland'. Zo komt er maximaal ruimte voor kwaliteit, door de inzet van specifiek lokale mkb-expertise", vindt Niels Ruyter, regiomanager Randstad Zuid van Bouwend Nederland.

Gemeenten en provincies mogen zelf bepalen hoe hoog of laag ze de aanbestedingslat leggen, als het maar niet boven de 5 miljoen is. De organisatie vindt het storend, dat ze de lat vaak erg laag leggen. Ter illustratie: De grens waarboven gemeenten in Zuid-Holland opdrachten openbaar aanbesteden is gemiddeld 350.000 euro. Er is tot nu toe vrijwel geen gemeente die boven de 500.000 euro onderhands aanbesteedt, laat staan tot aan 5 miljoen euro, zoals Westland nu doet.

In Westland worden tevens de administratieve lasten beperkt. Daar waar andere overheden diverse bewijsdocumenten vragen, volstaat Westland met het laten ondertekenen van een bijlage bij het zogeheten 'beschrijvend document'. De gemeente toetst de financieel-economische draagkracht van de best scorende inschrijver(s) door een kredietinformatierapport op te vragen bij een gespecialiseerde dienstverlener. "Dat is net zo betrouwbaar, en voor de inschrijvers zelf geen rompslomp", aldus Bouwend Nederland.

Categorieen:
Westland Algemeen