Archief

Maassluis in ban van hardloophistorie

Atletiekminnend Maassluis begint steeds meer in de ban te raken van het plan om in 2014 weer een hele marathon in en rondom de stad te organiseren. Aanleiding daartoe is dan te vieren 400-jarig bestaan van Maassluis. Komende zondag, tijdens de Ruitenburg Halve Marathon, wordt daarop een voorschot genomen.

Zondag zal er een zogeheten Toppers van Toen Team aan de start staan. Het gaat om oud-deelnemers aan de Westland Marathon van weleer, onder leiding van Michel de Maat. Twee 'klassiekers' zijn al vastgelegd: Jacques Valentin en Marti ten Kate.

Valentin, opgegroeid in Heenweg en later verhuisd naar Wateringen, staat nog immer te boek als de beste Westlander aller tijden op de marathon. Valentin liep in 1984 naar het ook nu nog fier overeind staande Westlandse record van 2.13.45.

Marti ten Kate won in 1987 de Westland Marathon in 2.13.49. Ten Kate was altijd een opvallende verschijning door zijn karakteristieke stijl van lopen. Zelf vergeleek hij zijn 'waggelende' gang met Donald Duck. Buitenstaanders vergeleken hem eerder met Charlie Chaplin, vanwege hetzelfde snorretje, de vergelijkbare mimiek en die tamelijk unieke manier van lopen.

De Ruitenburg halve marathon start zondag om 13.00 uur op de Doctor Jan Schoutenlaan in Maassluis.