Archief

Rustig jaar voor KNRM Ter Heijde

Het jaar 2011 was een rustig jaar voor Reddingstation Ter Heijde van de KNRM. De organisatie moest 20 maal uitrukken voor een reddingsactie. Dat is weinig, in vergelijing met het langjarig gemiddelde van 30 acties per jaar.

In de helft van de acties was er sprake van kitesurfers die in de problemen raakten. Dat gebeurde veelal door een kapot geraakte uitrusting. In vijf gevallen werd de kustwacht gealarmeerd voor een zeiljacht in nood.

De opmerkelijkste redding betrof het zeiljacht Libertas dat in de branding van het strand van Hoek van Holland vastliep. Aan boord van dit jacht bevond zich een Russisch gezin dat eerder op die dag het jacht had aangeschaft in Amstelveen en hiermee naar het thuisland wilde varen.

De Zandmotor heeft voor de KNRM weinig reddingswerk opgeleverd. Redenen hiervoor waren met name de volledige afsluiting tijdens de aanleg ervan en de slechte zomer van 2011. Begin augustus moest voor de eerste keer een zeiljacht van de Zandmotor worden losgetrokken, omdat de eigenaar daarvan niet op de hoogte was van de nieuw situatie en ook de afbakening niet had gezien.