Archief

Initiatief tot meer bescherming bomen

De raadsfracties van Westland Verstandig en Progressief Westland willen dat bomen in Westland minder makkelijk gekapt mogen worden dan de huidige regels toestaan. Daarom komen zij met het initiatiefvoorstel Bomenverordening 2012. Particuliere bomen die op een hoogte van 1.30 meter een dwarsdoorsnede van meer dan 20 centimeter hebben, zouden dan niet meer zonder vergunning gekapt mogen worden.

Verder pleiten de initiatiatiefnemers voor een herplantplicht. Indien niet ter plaatse kan worden herplant, moet in beginsel een geldelijke bijdrage worden gestort in een gemeentelijk herplantfonds, waarbij een bedrag van twee keer de boomwaarde het uitgangspunt is.

Per jaar worden in Westland circa 300 aanvragen voor een kapvergunning afgehandeld. Ongeveer 25% van de aanvragen betreft bomen van de gemeente. In circa 95% van alle aanvragen wordt een kapvergunning verleend.

Inmiddels heeft de gemeente een lijst met de adressen van alle beschermde bomen gepubliceerd. Het gaat om 177 bomen. Op twee na, gaat het om bomen die onder meer al ruim 50 jaar oud zijn.

Het initiatiefvoorstel van Westland Verstandig en Progressief Westland staat op de agenda van de dinsdagavond te houden vergadering van de Commissie Ruimte.

Categorieen:
Westland Algemeen