Archief

Nog veertien onruststokers vast

Veertien jongeren zitten nog vast wegens de ongeregeldheden kort na de jaarwisseling in Monster. Zij zijn voorgeleid voor voorlopige hechtenis, zei Westlands burgemeester Van der Tak maandagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Dinsdag of woensdag zal duidelijk worden of de jongeren op vrije voeten komen of nog langer in hechtenis blijven.

De opmerking vormde in de Oude Kerk in Naaldwijk een klein uitstapje naar de directe actualiteit in een toespraak waarin Van der Tak begon met een terugblik op 2011. Hij deed dat aan de hand van drie gesprekken uit het afgelopen jaar. Ze betroffen een tuinder (over de EHEC-crisis), een verenigingsbestuurder (over het schrappen van de subsidie) en een echtpaar (over de verhuftering van de samenleving).

Daar tegenover stelde de burgemeester een aantal positieve aspecten, waaruit naar voren kwam dat het Westland - in internationaal en ook binnenlands perspectief - "een mooi linkerrijtje van verwachting, hoop en samenwerking" heeft. Van der Tak noemde onder meer de lage werkloosheid, de sociale contacten en aantallen vrijwilligers en de gulle houding ten opzichte van goede doelen.