Archief

Kiemgroentekwekers opgebeurd

De Nederlandse kiemgroentekwekers zijn blij met de bijgestelde mening van minister Schippers over de consumptie van kiemgroenten. Rucola- en mosterdkiemen mogen ook weer rauw worden gegeten. Op advies van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit ontraadt zij alleen nog het eten van rauwe fenegriekkiemen.

Met het aangepaste consumptieadvies volgt Nederland de autoriteiten in Engeland, Duitsland en Denemarken. Die stelden afgelopen week het advies al bij. De autoriteiten zien fenegriekzaad uit Egypte als mogelijke besmettingsbron voor de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Ook in de omgeving van het Franse Bordeaux hadden mensen de bacterie opgelopen.

Volgens de Nederlandse kwekers doet de aanpassing recht aan de veiligheid van hun product. De kwekers hebben bij de autoriteiten in Nederland en Brussel hun specifieke werkwijze voor voedselveiligheid uiteengezet en aangegeven welke aanvullende maatregelen de sector doorvoert.

De kwekers zijn er tevreden over dat bij Nederlandse consumenten het vertrouwen in hun kiemgroenten is gebleven. De consumptie bleef in ons land vrijwel op peil. De afzet naar de overige EU-landen zakte echter naar minder dan de helft van het normale niveau. De kwekers vragen de overheid om financiƫle steun voor promotie-activiteiten om de buitenlandse markt te heroveren.

Categorieen:
Algemeen