Archief

'Er zijn al tuinders die denken aan stoppen'

Er zijn tuinders die denken aan stoppen en er zijn ook al tuinders die overwegen om een bijstandsuitkering aan te vragen naar aanleiding van het plotselinge wegvallen van de Duitse markt voor komkommers, tomaten, sla en paprika. Dat zei burgemeester Van der Tak dinsdagavond in de raadsvergadering van de gemeente Westland.

De kort voor het weekeinde ontstane afzetcrisis als gevolg van het uitbreken van de EHEC-bacterie in Noord-Duitsland heeft ertoe geleid, dat de gemeente Westland in het weekeinde noodkreten ontving van 23 grote telersverenigingen, zo verklaarde de burgemeester.

Van der Tak zei verder, dat hij maandagochtend telefonisch contact met de minister had gezocht en dat deze hem binnen 3 minuten had teruggebeld. Vijf minuten later had Van der Tak contact met staatssecretaris Bleker, die voor een beraad in Hongarije verbleef. Bleker kwam direct terug naar Nederland om maandagavond overleg te voeren met alle belangrijke organisaties uit de tuinbouwsector. Van der Tak was daar ook bij aanwezig.

Toen de burgemeester zijn verklaring had uitgesproken, werd komkommerteler Ruud Zwinkels uit Kwintsheul tot de raadsvergadering toegelaten. Hij bood Van der Tak een doos komkommers aan en sprak enkele woorden tot de gemeenteraad. "Wij oogsten nu louter om het gewas te redden. Er gaat per dag voor 30 kuub komkommers in een container de dam af", aldus Zwinkels.

Om zijn vertrouwen in het product te onderstrepen, nam Van der Tak een forse hap uit een komkommer. Dit voorbeeld werd kort daarna op grote schaal door raadsleden nagevolgd.

Categorieen:
Westland Algemeen