Archief

'Op elke vier Roemenen een werkloze in dienst nemen'

Tuinders die Roemenen of Bulgaren willen inhuren, zouden ook langdurig werklozen in dienst moeten nemen. Dat bepleit de Haagse wethouder Henk Kool maandag in de Volkskrant. Hij stelt voor dat als een tuinder vier Roemenen of Bulgaren inhuurt, hij één werkloze in dienst moet nemen.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken ziet niets in het verstrekken van werkvergunningen aan Roemenen en Bulgaren. Volgens hem zijn er genoeg mensen, onder wie werklozen, die bij tuinders aan de gang kunnen. Kool denkt een genuanceerder voorstel te hebben. "De minister stelt: we hebben 500 duizend werklozen, hup, die kunnen best in de tuinbouw aan de slag. Als je dat in een keer wilt afdwingen, wordt het een ramp. Je moet mensen ook leren om in de tuinbouw te werken."

Kool wil tot een overeenkomst komen met de uitzendbureaus en heeft hulp nodig van Kamp. "Hopelijk kan ik hem ervan overtuigen dat het echt niet zal lukken om 100 procent van het werk in de tuinbouw in één klap door langdurig werklozen te laten uitvoeren. Nu stel ik een verhouding van 80-20 voor. Volgend jaar kan dat 70-30 worden. Ons doel is hetzelfde, alleen mijn weg er naar toe is genuanceerder."

Categorieen:
Algemeen