Archief

Export komkommers ingestort

De export van Nederlandse komkommers is ingestort. Dat komt omdat in Duitsland geen komkommers meer worden gegeten vanwege de besmetting met de EHEC-bacterie. Duitsland is verreweg de grootste afnemer van Nederlandse komkommers.

Het Productschap Tuinbouw heeft maandag overleg met het ministerie van Landbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel welke maatregelen er moeten worden genomen. Bekeken wordt ook wat het effect van de komkommercrisis is op de verkoop van sla, paprika en tomaten. Er wordt wekelijks voor zo'n 10 miljoen euro aan komkommers, sla en tomaten van Nederland naar Duitsland geëxporteerd.

De besmetting met het virus, dat in Duitsland al tot elf sterfgevallen heeft geleid, zou afkomstig zijn uit Spanje. Maar de Europese Commissie heeft maandag ook Nederland en Denemarken genoemd als mogelijke bron van de besmetting.

Bij alle komkommertelers die zijn aangesloten bij verkooporganisatie Kompany zijn monsters genomen om de groenten te controleren op besmetting. Kompany is een samenwerkingsverband van komkommertelers die lid zijn van de coöperaties Komosa, BGB, Zon Fruit & Vegetables en Sun Quality. De uitslag wordt dinsdagochtend verwacht.

In Duitsland is opgeroepen geen rauwkost meer te eten. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid raadt aan de komkommers goed te wassen en te schillen, voordat ze worden geconsumeerd.

Categorieen:
Algemeen