Archief

Tuindersarchief Valentin in te zien

Het bedrijfsarchief van de tuinderij van Koos Valentin in Maasdijk is overgedragen aan het Historisch Archief Westland. De documenten bieden volgens archivaris Jan Buskes een prachtig beeld van het dagelijks reilen en zeilen van een Westlands tuindersbedrijf.

Koos Valentin teelde van 1944 tot 1975 een grote sortering groenten, zoals witte komkommers, sla, andijvie, bonen, peen, spinazie en bloemkool. Het bedrijf was een echt familiebedrijf; alle 5 zonen en 6 dochters hebben op de tuinderij aan het Blauwhek meegeholpen.

Vanaf het begin heeft Valentin vrijwel alle bedrijfsdocumenten, opgestapeld in een kastje, bewaard; facturen, handgeschreven nota's met zegel, veilingbrieven... bij elkaar zo'n twee strekkende meter archief. Zonen Piet en Jos hebben het archief van hun vader onlangs geordend.

Het archief is volledig openbaar en kan door belangstellenden in de leeszaal van het Historisch Archief (in het gemeentehuis in Naaldwijk) kosteloos worden geraadpleegd. Voor meer informatie: www.historischarchiefwestland.nl