Archief

FloraHolland maakt 12 miljoen euro winst

FloraHolland heeft de netto-winst over 2010 zien verdubbelen tot 12 miljoen euro. Dit heeft de bloemenveiling maandag laten weten. De omzet steeg ten opzichte van 2009 vooral dankzij betere prijzen met bijna 7 procent tot ruim 14,1 miljard euro. Via de vijf Nederlandse vestigingen van de coöperatie (Aalsmeer, Naaldwijk, Bleiswijk, Eelde en Rijnsburg) werden ruim 12 miljard bloemen en planten verkocht.

Algemeen directeur Timo Huges toonde zich bij de presentatie van de jaarcijfers tevreden, maar maakte wel een kanttekening. "Het prijsherstel heeft voor de rentabiliteit van telers en handelaren onvoldoende zoden aan de dijk gezet. Het is meer dan ooit belangrijk om in goede samenwerking met productie en handel de marktkansen die we zien, te ontsluiten."

De sterke financiële positie van de veiling maakt het mogelijk om de leden geld terug te geven. "Van de bijdragen die de coöperatieleden in 2010 leverden aan de ledenlening, kunnen we de helft, 19 miljoen euro, terugstorten. Dat geeft de telers weer een beetje lucht," aldus financieel directeur Erik Leeuwaarden. "Met een solvabiliteit van 23 procent en een garantievermogen van bijna 47 procent heeft de coöperatie een solide basis."

Ook in 2011 investeert FloraHolland 75 miljoen euro in met name logistieke middelen (zoals uniformering van het stapelwagenbestand) en uitbreidingsmogelijkheden voor haar klanten, de (groot)handelaren en exporteurs. De verkoop via de veilingen wordt steeds virtueler. Ruim 70 procent van de totale bloemen- en plantenomzet wordt verhandeld zonder dat de inkoper op de klokken en bij FloraHolland Connect het product nog fysiek ziet.

Eind dit jaar viert de veiling onder de vlag 'FloraHolland 100 jaar kleur' het feit dat de eerste coöperatieve bloemenveilingen in Nederland honderd jaar geleden werden opgericht. Dankzij de veilingen hebben telers en handelaren zich kunnen specialiseren. "Samen bouwden ze deze wereldwijde sierteeltketen op, die een kleurrijke en krachtige bijdrage levert aan de economie. Dit eeuwfeest is voor mij vooral een eerbetoon aan al die ondernemers," aldus Huges, "want die samenwerkende ondernemers legden de basis voor de sterke sierteeltketen die we nu kennen."

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen