Archief

Noodklok over agressie tegen vrachtwagenchauffeurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN) luidt de noodklok over de agressie die vrachtwagenchauffeurs ondervinden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van allechauffeurs minimaal één keer is geconfronteerd met agressie. In 30% van deze gevallen is zelfs sprake van fysiek geweld, waarbij de chauffeur soms zelfs gewond raakt.

TLN vindt het onacceptabel dat zoveel chauffeurs, die gewoon bezig zijn met hun werk, geconfronteerd worden met verbaal en fysiek geweld. Dagelijks zorgen 120.000 chauffeurs er voor dat alle winkels en bedrijven in Nederland worden bevoorraad. Uit het onderzoek blijkt dat met name onder bestuurders van personenauto's weinig begrip bestaat voor de werkzaamheden en aanwezigheid van chauffeurs op de weg. Deze irritatie uit zich vaak in verbaal geweld, bedreigingen en soms zelfs tot fysiek geweld. Volgens 65% van alle chauffeurs neemt de agressie alleen maar toe.

Een groot aantal laad- en losplekken in de binnensteden zijn niet goed bereikbaar en bieden weinig ruimte voor chauffeurs om veilig en zonder hinder voor het overige verkeer, te laden en lossen. Dit leidt vaak tot irritatie, wat soms uitmond in agressie en geweld. TLN wil daarom samen met gemeenten en opdrachtgevers kijken op welke manier voldoende ruimte kan worden gecreëerd bij het laden en lossen in binnensteden en bij supermarkten.

Categorieen:
Algemeen