Archief

Exportwaarde bloemen en planten plust 4%

De exportwaarde van bloemen en planten is tot en met april met 4% geklommen tot een totale waarde van € 2 miljard. Oost-Europese landen tekenen voor de sterkste groei, met Rusland als belangrijkste trekker, zo meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel.

De toename ligt bij snijbloemen en planten op hetzelfde niveau. In april steeg de exportwaarde met bijna 1% tot € 541 miljoen. Het vroeg ingevallen voorjaar in Noord-West Europa, veruit de belangrijkste afzetmarkt, temperde de vraag. De inkoopwaarde voor met name snijbloemen stond hierdoor onder druk. Door de bank genomen bleef de vraag naar potplanten op niveau en daarmee ook de prijs.

Meestal is een mooi voorjaar gunstig voor de afzet van tuinplanten vanuit Nederland, maar dat positieve effect was dit jaar nauwelijks merkbaar. Het prijsdrukkende effect in april was in Duitsland, net als overigens in Nederland, harder merkbaar dan in andere afzetbestemmingen.

De snijbloemenexport naar de Oosterburen kromp in april met 5% en die van pot- en tuinplanten met 6%. Deze trends werden overigens al in maart ingezet. Na het eerste kwartaal noteerde Duitsland, met een aandeel van 32% de grootste markt, nog een toename van 3%. Door de krimp in april verdampte deze plus en is de exportwaarde naar Duitsland met € 643 miljoen gelijk aan die van vorig jaar.

Categorieen:
Algemeen