Archief

Expositie 'Rampzalig Goudtransport' in Maassluis

In het Nationaal Sleepvaart Museum aan de Hoogstraat in Maassluis is de komende maanden de expositie 'Rampzalig Goudtransport' te zien. De tentoonstelling wordt donderdag 12 mei geopend en duurt tot en met 11 september.

Het was op 11 mei 1940 dat een stoomloodsvaartuig, deels geladen met goud, tussen Vlaardingen en Maassluis op een Duitse mijn liep. Een groot deel van de bemanning kwam daarbij om het leven. De gebeurtenis had een grote impact op de gemeenschap van Maassluis, waar de meeste slachtoffers woonden.

Pas verleden jaar is die ramp voor het eerst herdacht, op de begraafplaats in Maassluis. Daar werd het idee geboren om een expositie te wijden aan de gebeurtenissen op de Nieuwe Waterweg in de meidagen van 1940.

De nationale autoriteiten hadden de oorlog zien aankomen en wilden de goudvoorraad van De Nederlandsche Bank in veiligheid brengen. Het bijkantoor van die bank in Rotterdam had een aanzienlijke voorraad in de kluizen liggen. De loodsboot werd aangewezen om het goud naar Hoek van Holland te brengen, waar een Engels oorlogsschip de lading zou overnemen. De tussen Vlaardingen en Maassluis ontploffende mijn maakte er een voortijdig einde aan. Het vaartuig brak in twee stukken.