Archief

Start grondboringen Hoogeland

In de Naaldwijkse nieuwbouwwijk Hoogeland wordt komende maandag het startsein gegeven voor de boringen ten bate van het aan te leggen kassenwarmtesysteem. De boringen gaan tot 250 meter diep, waar de warmte en koude worden opgeslagen die de ruim 700 woningen en de tomatenkassen van de Prominentgroep met elkaar gaan uitwisselen.

Centraal in de wijk komt een ondergrondse energieopslag. De kassen van Prominent hebben in de zomer een overschot aan zonnewarmte. Deze restwarmte wordt in grondwaterbronnen opgeslagen. In de winter wordt het verwarmde grondwater opgepompt en gebruikt om via vloerverwarming warmte te leveren aan de woningen en wijkvoorzieningen. Het gebruikte en afgekoelde grondwater wordt opgeslagen om in de zomer zowel de woningen als de kassen te koelen.

De gemeente Westland, woningbouwcorporatie Vestia en Prominent investeren samen in duurzaamheid en zorgen voor een duidelijke vermindering van de CO²-uitstoot. Dankzij het kassenwarmtesysteem en andere maatregelen stoot Hoogeland straks circa 40% minder CO² uit dan bij conventionele nieuwbouw het geval is.