Archief

'Speel nu al in op klimaatverandering'

De tuinbouwwereld moet nadrukkelijker stilstaan bij de komende veranderingen in het klimaat. Door te anticiperen, kan met name bij nieuwe investeringen al met gerichte aanpassingen worden gewerkt. Dit was de algemene boodschap tijdens een conferentie van het Productschap Tuinbouw over de klimaatverandering.

Extreme omstandigheden als droogte en natte perioden komen in de toekomst vaker voor. De bekende meteoroloog en weerman Erwin Kroll ging tijdens de conferentie in op de diverse scenario's die door het KNMI zijn ontwikkeld.

Kroll voorziet dat in 2050 de gemiddelde temperatuur 1 tot 2 graden is gestegen. Hierop volgt 14 tot 28% meer neerslag. "Dat betekent dus wel de temperatuur van de Ardèche, maar door ons zeeklimaat zal het veel natter zijn dan in die Franse regio", aldus Kroll.

Ruud Huirne, directeur van het Landbouw-Economisch Instituut in Wageningen, ging in op vragen over problemen met betrekking tot de beschikbaarheid van gietwater. "Investeer in gerichter water geven, zodat je met minder toe kan", was zijn boodschap aan de tuinbouwondernemers. Hij spoorde de sector aan om klimaatonderzoek meer te verbinden met het tuinbouwonderzoek.

Categorieen:
Algemeen