Archief

'Groenzone Maasmond snel herinrichten'

Het gebied tussen Maassluis en Hoek van Holland moet snel worden heringericht met nieuwe natuur, landgoederen, fiets- en wandelpaden en ruimte voor waterberging. Dit stelt de fractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad op haar website.

De Bonnenpolders en de Oranjebuitenpolder liggen naast elkaar en vormen samen het groene buitengebied tussen Maassluis en Hoek van Holland. Het gebied verbindt twee waardevolle natuurgebieden: de Kapittelduinen en Midden-Delfland. De polders worden ook wel de Groenzone Maasmond genoemd en liggen beiden op Rotterdams grondgebied.

Voor de Oranjebuitenpolder liggen al zo'n tien jaar plannen klaar voor de aanleg van 120 hectare nieuwe natuur, recreatieve verbindingen, waterberging, een bescheiden parkeerplaats en dertig nieuwe woningen. De financiering is rond, maar met de uitvoering wordt niet begonnen. De Bonnenpolders krijgen op hun beurt een mix van natuur, recreatie en landbouw. De nieuwe ontsluitingsweg voor Hoek van Holland loopt ook door het gebied.

"Het herinrichten van de polders is belangrijk voor inwoners van Hoek van Holland, Maassluis en Westland," zegt Judith Bokhove, raadslid van GroenLinks. De uitvoering van de plannen zou aanvankelijk in 2010 moeten beginnen. "Maar er gebeurt nog steeds niets. Ook worden bewoners niet betrokken bij het proces. Dit moet echt anders en slagvaardiger." aldus Bokhove, die

het Rotterdamse college schriftelijk vragen heeft gesteld.