Archief

Politie Haaglanden moet krimpen

Politie Haaglanden, die ook de politietaken in Westland en Midden-Delfland verzorgt, moet het over vier jaar met 200 minder agenten doen dan nu het geval is. Dit blijkt uit het plan dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdagmiddag aan de TweedeKamer heeft voorgelegd.

Korpschef Henk van Essen van politie Haaglanden noemt de maatregelen "absoluut fors". Ze zullen volgens hem zeker effect hebben op de zichtbaarheid en de aanspreekbaarheid van de politie op straat.

Van Essen vindt de inkrimping van 4.570 naar 4.370 agenten buitengewoon zuur. "Het zou zonde zijn als wij onze nadrukkelijke focus op delicten die er toe doen, moeten loslaten. Juist in die aanpak zijn we succesvol", aldus Van Essen.

Het inleveren van 200 arbeidsplaatsen zal niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen. Het korps zal wel helder moeten aangeven wat wel en niet binnen de mogelijkheden ligt.

Volgens minister Opstelten moet de herijking van het budgetverdeelsysteem een einde maken aan de scheefgroei tussen de verdeling van geld en de verdeling van sterkte over de korpsen.