Archief

Digitaal discriminatiemeldpunt voor jongeren

Het ook in de gemeenten Westland en Midden-Delfland actieve Bureau Discriminatiezaken heeft maandag een nieuw digitaal discriminatiemeldpunt voor jongeren tot 25 jaar geopend.

Jongeren melden over het algemeen weinig discriminatieklachten, zo stelt het bureau, terwijl uit onderzoek blijkt dat die groep het vaakst discriminatie zegt te ervaren. Van 2006 tot 2010 registreerde het Bureau Discriminatiezaken in Hollands Midden en Haaglanden 266 discriminatieklachten van jongeren tot 25 jaar, wat ongeveer 8% van het totaal is.

De meeste klachten betroffen de grond ras (65%). De arbeidsmarkt was het maatschappelijke terrein waar de meeste klachten (28%) werden geregistreerd.

Met name in de horeca en bij het zoeken naar werk, hebben jongeren te maken met uitsluiting op verschillende gronden.

Jongeren kunnen via het meldformulier op www.geendis.nl een discriminatieklacht indienen. Daarbij kunnen zij aangeven of zij de klacht alleen ter registratie willen melden of nader contact wensen om advies en ondersteuning te krijgen. Melden van discriminatie kan ook anoniem.

Volgens het Bureau Discriminatiezaken heeft melden heeft altijd zin, omdat van de geregistreerde klachten verslag wordt gedaan, wat aanknopingspunten biedt om patronen van discriminatie aan te pakken.