Archief

Toekomst WKK niet rooskleurig

Warmte Kracht Koppeling (WKK) in de glastuinbouw wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd. De voornaamste oorzaak is de bouw van nieuwe kolencentrales. Dat leidt tot overproductie van en bodemprijzen voor elektriciteit, waardoor de inkomsten uit WKK's tot onder het nulpunt zullen dalen.

Dit blijkt uit de 'WKK barometer' die vrijdag werd gelanceerd door COGEN Projects tijdens de jaarlijkse WKK-voorjaarsdag. Volgens de barometer gaat door wijziging van de gassamenstelling het elektrisch rendement van WKK's achteruit en dreigen WKK's massaal stilgezet te worden, omdat de aanpassingskosten niet meer terugverdiend kunnen worden.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht ziet nog wel mogelijkheden om het tij te keren als de overheid haar verantwoordelijkheid neemt. "Het is nog niet te laat. Er moet allereerst paal en perk gesteld worden aan overproductie van elektriciteit. Daar is niemand mee gediend. De maatschappij en het bedrijfsleven betalen uiteindelijk de rekening."

Van Ruiten is optimistisch over de kansen voor duurzame elektriciteit. "Onze zeer flexibele WKK's passen daar perfect in door de perioden van lagere elektriciteitslevering door windmolens en zonnepanelen op te vangen. De bouw van nieuwe kolencentrales past niet in dit toekomstbeeld en zal door de overheid met kracht moeten worden voorkomen."

Categorieen:
Algemeen