Archief

Bedrijven op slot bij uitbuiting

Bedrijven die willens en wetens buitenlandse arbeidskrachten uitbuiten, kunnen worden stilgelegd. Deze maatregel kondigt minister Kamp (Sociale Zaken) aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Het stilleggen van bedrijven is nieuw in de strijd tegen het overtreden van de arbeidsmarktregels. Het gaat niet alleen om uitzendbureaus, maar ook agrariƫrs die met foute uitzendbureaus in zee gaan. De zware maatregel werd tot dusver alleen toegepast bij gevaarlijke arbeidsomstandigheden, maar nu dus ook bij ernstige onderbetaling of ontduiking van regels voor tewerkstelling van buitenlands personeel.

Bij zeer ernstige fraude blijft het niet bij taakstraffen, maar kan strafrechtelijke aanpak volgen met hogere strafeisen. LTO Nederland staat achter de aanpak van Kamp, zolang hij maar ondernemers ontziet die er alles aan gedaan hebben om volgens de regels te werken. "De boeven moeten worden aangepakt. Zij veroorzaken een ongelijk speelveld zodat bonafide ondernemers niet meer kunnen concurreren," aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Categorieen:
Algemeen