Archief

Balkenende neemt boek Karssen in ontvangst

Oud-premier Jan Peter Balkenende heeft maandagavond het eerste exemplaar van het boek van de Maassluise burgemeester Koos Karssen in ontvangst genomen. Karssen vertelde de genodigden dat hij Balkenende onlangs in Rotterdam was tegengekomen en gevraagd had dit te doen. De oud-premier vond het onderwerp van het boek boeiend en wilde het verzoek graag inwilligen.

Het boek gaat over de lokale politiek in de 19e en 20e eeuw aan de Nieuwe Waterweg en heet 'Dan liever met Groen van Prinsterer alleen'. Het beschrijft een tijd waarin de christelijke ARP en een katholieke partij aan de macht waren. Politieke kopstukken in Maassluis gingen in 1872 bij de dansschool kijken welke vrouwen er gingen dansen; de kroegen moesten in 1889 op zondag sluiten.

In het begin van de 20e eeuw ontstond er discussie over het voetbal op zondag, zo wordt in het boek uiteengezet. Een katholiek raadslid bedacht dat er voor en na de kerkdiensten niet gevoetbald mocht worden.

Karssen is eind vorig jaar afgestudeerd en heeft een scriptie geschreven over de ARP in de periode van 1888 tot 1938. De scriptie is door hem aangepast en in boekvorm uitgegeven.

Categorieen:
Maassluis Algemeen