Archief

Vacatures tuinbouw steeds moeilijker te vervullen

Het aantal vacatures voor vast werk in de tuinbouw lag eind 2010 op een aanzienlijk hoger niveau dan de jaren ervoor. De ondernemers geven aan dat die vacatures steeds moeilijker zijn te vervullen, zelfs bij de huidige arbeidsmarkt. De banen waarom het gaat liggen voor bijna zestig procent op mbo-, havo-, of vwo-niveau.

Dit blijkt uit de zevende Arbeidsmarktmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT). Met de monitor brengt het PT in opdracht van de sector tweejaarlijks de arbeidsmarkt van de tuinbouw in beeld.

Landelijk staan in de tuinbouw bijna 286.000 mensen op de loonlijst. Dat is zo'n drie procent minder dan tien jaar geleden. In die periode is het aantal bedrijven wel met negentien procent gedaald van 36.000 naar 29.000.

Het aantal werknemers met een contract voor bepaalde tijd steeg met ruim 30%, vooral in het jaar 2009. Ook het aandeel inleenkrachten groeide fors naar circa 42.000 (in oktober/november 2010). Bijna driekwart hiervan komt via een uitzendbureau. Het betreft vooral Polen (bijna 65%).

De vaste werknemers zijn volgens het productschap over het algemeen tevreden met hun werk in deze sector. Het 'mooie werk' compenseert dat het hard werken is en dat ze de lonen niet altijd als hoog beoordelen. Afwisseling in het werk, werken met 'het product' en de creativiteit die ze in het werk kunnen stoppen zijn aspecten die ervoor zorgen dat medewerkers het zelfs hun passie noemen.

Categorieen:
Algemeen