Archief

Exportwaarde bloemen en planten plust 20%

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is in de eerste twee maanden van dit jaar met circa 20% gestegen tot € 910 miljoen. Dit blijkt uit de exportstatistieken van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel. Het herstel van de markt na de economische crisis in de afgelopen jaren, wordt vooral toegeschreven aan de relatief gunstige weersomstandigheden, waardoor de straat- en markthandel goed op gang bleef.

De snijbloemenexport klom in de periode tot en met februari met ruim 20% tot € 610 miljoen. Pot- en tuinplanten noteerden in dezelfde periode een plus van 18% tot € 300 miljoen.

Veel Oost-Europese bestemmingen vertonen een bovengemiddelde groei en trekken de exportwaarde op. Rusland (+ 48% tot € 49 miljoen) en Polen (+40% tot € 25 miljoen) zijn hiervan de belangrijkste voorbeelden.

De export naar de traditionele toplanden blijft iets achter bij het gemiddelde van 20%: Duitsland (nr. 1) klom 16% tot € 276 miljoen, Frankrijk (nr. 2) klom eveneens 16% tot € 121 miljoen en Engeland (nr. 3) met 17% tot € 111 miljoen.

Categorieen:
Algemeen