Archief

Bundeling krachten tegen Blankenburgtunnel

Vijf gemeenten op de noordoever van de Nieuwe Waterweg en een reeks actiegroepen willen samen gaan optrekken in hun verzet tegen de eventuele komst van de Blankenburgtunnel tussen Vlaardingen en Maassluis. Zij pleiten voor het bij Hoek van Holland geprojecteerde Oranjetunnel-tracé.

Er is een bijeenkomst gehouden op initiatief van de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Schiedam, Midden-Delfland en de deelgemeente Hoek van Holland. Daaraan werd deelgenomen door het Actiecomité 'Blankenburgtunnel Nee', Natuurmonumenten, Midden-Delfland Vereniging, Milieufederatie Zuid-Holland, Vereniging Milieudefensie Schiedam, Stichting Groeiend Verzet, Zuidbuurtvereniging Maassluis-Vlaardingen, Bewonersorganisatie Boonerlucht, Vereniging van Huiseigenaren Woonpark Boonervliet en de Industriële Kring Vlaardingen.

Ook de ondernemers van het bedrijventerrein Honderdland bij Maasdijk, die vanwege de economische mogelijkheden groot voorstander van de Oranjetunnel zijn, waren vertegenwoordigd.

Keuze voor de Oranjetunnel betekent volgens de samenwerkende gemeenten en actiegroepen onder meer dat het landschap van Midden-Delfland wordt ontzien. Bovendien biedt de Oranjetunnel in hun ogen meer mogelijkheden voor de ontsluiting van de regio en de Maasvlakte.

Minister Schultz van Haegen neemt later dit jaar een besluit op basis van een vergelijkende studie tussen de Oranjetunnel en de Blankenburgtunnel.