Archief

Kassenbouw op historisch laag niveau

De kassenbouw is vorig jaar in Nederland op een historisch laag niveau terecht gekomen. Er werd voor slechts 91 hectare aan nieuwe kassen neergezet. Dat is bijna een derde van het areaal in 2009 en ongeveer 20 procent van de nieuwbouw in 2008.

Dit heeft de AVAG, het Platform Toeleveranciers Glastuinbouw, maandag laten weten. De organisatie maakt zich zorgen over de marktsituatie. Niet alleen vormt de investeringsstop bij kwekers een bedreiging voor de toeleveranciers en de Nederlandse tuinbouwketen, maar deze leidt bovendien tot een snelle afname van de ontwikkel- en arbeidscapaciteit in de sector.

Wel verwacht de AVAG voor dit jaar een licht herstel. Maar het niveau van het langjarig gemiddelde (325 hectare nieuwbouw per jaar over de periode 1992-2010) zal zeker nog niet worden gehaald.

Om te overleven hebben veel toeleveranciers aan de glastuinbouw verdere reorganisaties in hun bedrijf doorgevoerd. Bedrijven richten zich ook met nieuwe producten op nieuwe markten. Daarnaast is de vraag uit het buitenland veel sneller hersteld en leggen de bedrijven zich meer toe op de ontwikkeling van export. Sommige bedrijven hebben in 2010 geen enke project in Nederland uitgevoerd.

Categorieen:
Algemeen